Steim

STEIM is een netwerklaboratorium voor experimenten op het gebied van geluidskunst en elektronische live performance. Sinds de oprichting in 1969, is STEIM altijd een knooppunt geweest voor een internationale gemeenschap van componisten, muzikanten, beeldend kunstenaars en wetenschappers. Hoewel technologie altijd een belangrijke rol speelt in de praktijk van STEIM, ligt de nadruk altijd op artistieke resultaten en waarde. Een nieuw elektronisch instrument krijgt pas waarde als het een verschil maakt op een podium en de betekenis van geluidskunst ligt in de beleving ervan.

STEIM werkt samen met kunstenaars en andere professionals om de grenzen te verkennen tussen kunst, technologie en samenleving. Momenteel richt de onderzoeksagenda van STEIM op nieuwe contexten voor muziek en geluid: relaties met de fysieke ruimte, muziek en geluid in gebruiksobjecten en de rol van muziek en geluid in andere sectoren van de samenleving.

STEIM begeleidt kunstenaars die aan hun eigen projecten werken en biedt studiofaciliteiten, een hardware en een software werkplaats, en een guesthouse voor kunstenaars die enige tijd bij STEIM verblijven.

STEIM’s ambitie is om vele netwerken van kunstenaars, makers, wetenschappers, studenten, and culturele instellingen met elkaar te verbinden. STEIM verzorgt een Master’s Degree ‘Instruments and Interfaces’ in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium Den Haag en verzorgt ook onderwijs voor vele andere kunstopleidingen. STEIM werkt nauw samen met het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam en met organisaties als Sonic Acts, FIBER en TodaysArt als presentatiepartners voor performance en geluidskunstexperimenten.

Discipline(s) 
productie platform
muziek - geluid
design, kunst, technologie
Adres 
Achtergracht 19
1017WL Amsterdam
Nederland
+ 31 (0)20 6228690
knock@steim.nl
Artist in Residence mogelijkheid 
De procedure voor het aanvragen van een verblijf bij STEIM: stuur ons een email (knock@steim.nl) met je plannen of ideeën en dan reageren wij daarop. ;-)