Kunstencentrum BUDA

Kunstencentrum BUDA in Kortrijk schept een artistieke context waarin het verlangen van de  kunstenaar om te creëren centraal staat. Naast een presentatieplatform voor hedendaagse podiumkunsten (3 festivals) en een arthouse cinema, is BUDA één van de grootste podiumkunstenwerkplaatsen in België.

Elk jaar werken er zo’n 150 kunstenaars (40 à 50 gezelschappen) aan nieuwe projecten. Zij kunnen er terecht voor artistiek onderzoek, creatie en/of presentatie en krijgen daarvoor tijd en ruimte, een begeleiding op maat (logistiek, technisch en inhoudelijk), een netwerk van artistieke en professionele contacten, de mogelijkheid tot informele presentatie voor een testpubliek.

Kunstencentrum BUDA huurt daarvoor bij de Stad Kortrijk, naargelang de noden, vijf repetitiestudio’s voor podiumkunsten (24/24 en 7/7 beschikbaar) in Budatoren, twee podiumzalen als afmonteerplateau plus drie filmzalen in Budascoop, studio’s en ruimte voor nieuwe media in Budafabriek en twee residentiehuizen in het stadscentrum (15 kamers in totaal) om artiesten te laten overnachten.

Kunstencentrum BUDA krijgt jaarlijks zo’n 500 aanvragen en kan op zo’n 10% van die vragen ingaan. Leeftijd, discipline, nationaliteit of ervaring van de kunstenaar zijn daarbij geen doorslaggevende criteria, maar de geschiedenis leert dat ‘BUDA-kunstenaars’ vaak opereren op/in het grensgebied van theater, dans, performance, video, architectuur en andere media.

Voorts vertrekt BUDA zoveel mogelijk vanuit de noden van de kunstenaar of het project. Er zijn dus weinig vaste stramienen wat betreft duur residentie, inbreng BUDA, finaliteit, presentatie.

Discipline(s) 
dans
theater
Adres 
Kapucijnenstraat 10
8500 Kortrijk
België
+32 (0)56 22 10 01
agnes.quackels@budakortrijk.be
Artist in Residence mogelijkheid 
Werkperiodes bij Budda vinden plaats binnen het artist-in-residence programma.