Werkconferentie 1+ 1 =3

Werkconferentie 1 + 1 = 3 van Platform Werkplaatsen
De werkplaatsbeheerder van nu
Den Haag, West Den Haag,  12 november 2021

Als samenwerkingsverband van Nederlandse en Vlaamse werkplaatsen en labs voor kunstenaars en ontwerpers organiseerden we op 12 november 2021 in West Den Haag een conferentie, waar ruimte was voor verdieping, reflectie en kennisuitwisseling. Er waren zo 70 mensen die de conferentie bezochten, mensen van werkplaatsen uit het hele land van autonome werkplaatsen tot werkplaatsbeheerders van diverse kunstacademies.

Deze werkconferentie stond in het teken van de werkplaatsbegeleider als coach, trainer, adviseur, mentor, docent, assistent en klusjesman. Het kloppende hart van een werkplaats is de werkplaatsbeheerder. Van onschatbare waarde is de kennis en ervaring die een ervaren beheerder heeft. Als de samenwerking goed verloopt is de werkplaatsbeheerder een toegevoegde waarde voor de kunstenaar en komt ze door zijn haar advies/suggesties tot een meerwaarde in het resultaat. Het gevoel van 1 + 1 = 3.

Het programma belichtte het thema vanuit verschillende gebieden en gaf toonaangevende voorbeelden in de presentaties van makers. Sprekers waren dirigent Johannes Leertouwer, beeldend kunstenaar Maria Roosen, Joke Raes en Jonas Vansteenkiste. Ook waren er verschillende tours langs werkplaatsen en makersplekken in de stad en kon je de expositie van West Den Haag bekijken. We eindigden met een swapbeurs en borrel.

Bekijk hier het fotofilmpje.

De conferentie wordt mogelijk gemaakt door Stichting Pictoright, Stroom Den Haag, West Den Haag, KABK, de Grafische Werkplaats en alle deelnemende werkplaatsen.

Sprekers

Johannes Leertouwer is dirigent en violist. Tijdens de werkconferentie gaf Leertouwer een presentatie over zijn werkpraktijk en werkwijze. Elk muziekstuk en orkest heeft een unieke achtergrond en vraagt dus om een andere benadering. Leertouwer neemt als muzikant, dirigent, onderzoeker en docent verschillende taken op zich. Vanuit de inhoud zoekt hij naar de geschikte werkwijze om het beste uit anderen en zichzelf naar boven te halen. Kortom een insteek van 1+1=3.

Maria Roosen is bekend door haar beelden, tekeningen, installaties en werk in situ. In haar kunstwerken staat het proces van het maken en de verbeelding van innerlijke processen voorop. Roosen werkt vaak samen met ambachtsmensen om een zo hoog mogelijke kwaliteit en mogelijkheid te bereiken. Ze noemt het samenwerken ook 1+1=3. Het geeft haar de vrijheid en de mogelijkheid dingen te maken die ze zelf nooit zou kunnen verwezenlijken. Bovendien geeft het samenwerken weer nieuwe voeding, inzichten, waar Roosen van leert en verder mee kan komen.

Joke Raes en Jonas Vansteenkiste zijn twee individuele kunstenaars die tekeningen, sculpturen en installaties creëren. Samen schreven ze het boek Transitoria waarin ze elkaars kunstpraktijk benaderen en raadplegen. Ze gaan opzoek naar raakpunten en transitorische ruimtes waarin de praktijken in elkaar overgaan. Raes beeldtaal is herkenbaar door haar biomorfe fluïditeit en detaillering. Ze onderzoekt hiervoor de band tussen mens en natuur en de fragiliteit tussen deze relatie. Vansteenkiste onderzoekt een spanningsveld tussen architecturale ruimtes en de psychologische impact van ruimte.

Ranti Tjan, EKWC – Coaching traject: Het EKWC was in 2019 een van de partners in een Europees project, GEM, waarin coaching van kunstprofessionals centraal stond. In deze workshop werden door Ranti Tjan de belangrijkste resultaten gepresenteerd zodat werkplaats medewerkers hun taken als coach, leraar, inspirator, specialist, assistent, mentor, vraagbaak, uit elkaar weten te houden én met elkaar weten te vervlechten.

Moderator: Yvo van der Vat

Locatie West Den Haag: Kunstinstituut West is een bekende presentatie-instelling. In het gebouw van de voormalig Amerikaanse ambassade, ontworpen door de bekende Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer, biedt West de ruimte voor maatschappelijke context en dialoog.

De modulaire poster

Volgens het poster- en flyer ontwerp van grafisch ontwerper Harmen Liemburg maakten verschillende werkplaatsen unieke zelfgedrukte versies. We toonden de resultaten in een expositie tijdens de conferentie en aan het einde van dag kon men resultaten onderling ruilen: van gezeefdrukte posters, loodgedrukte, vertaald in textiel en gesneden met een plotter.

Samenstelling programma: Inge Pollet (Plaatsmaken), Ranti Tjan (EKWC) en Carola van der Heijden (coordinator en Grafische Werkplaats Den Haag)
Uitvoering: Dagmar Foest (PR), Lula Valletta (productie) en Carola van der Heijden
Fotografie: Dana La Monde